5 tipov na zvýšenie energie do práce prirodzeným spôsobom

Choďte do obchodu a uvidíte množstvo vitamínov, bylín a iných doplnkov ponúkaných ako posilňovače energie. Niektoré sa dokonca pridávajú do nealkoholických nápojov a iných potravín. Existuje však málo alebo žiadne vedecké dôkazy o tom, že práve tieto „posilňovače“ energie, ako je ženšen, guarana a pikolinát chrómu, skutočne fungujú. Naopak a našťastie existujú veci, ktoré môžete urobiť, aby ste zvýšili svoju vlastnú energetickú hladinu prirodzeným a bezpečným spôsobom bez vedľajších účinkov.

Tu je niekoľko tipov.

Stres pod kontrolou

V určitej miere je hladina kortizolu spôsobená stresom pre naše telo dôležitá. Ak je ho ale veľa, telu a psychike spôsobuje vážne poruchy. Emócie vyvolané stresom spotrebúvajú aj obrovské množstvo energie, takže svoju prácu často vykonávate pod tlakom.

Rozhovor s priateľom alebo príbuzným, vstup do podpornej skupiny alebo návšteva psychoterapeuta môže pomôcť tento negatívny stav rozptýliť. Relaxačné terapie ako meditácia, autohypnóza, joga a tai chi sú tiež účinnými nástrojmi na zníženie stresu.

Zdravé jedlo do práce plné vitamínov

Zdravé chutné jedlo do práce je dôležitá súčasť vášho plnohodnotného výkonu. Konzumácia  potravín s nízkym glykemickým indexom  – ktorých cukry sa vstrebávajú pomaly – vám môže pomôcť vyhnúť sa oneskoreniu energie, ku ktorému zvyčajne dochádza po konzumácii rýchlo absorbovaných cukrov alebo rafinovaných škrobov.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom zahŕňajú celozrnné výrobky, zeleninu s vysokým obsahom vlákniny, orechy a zdravé oleje, ako je napríklad olivový olej. Množstvo z týchto potravín obsahuje aj dôležité živiny, takže, ak hľadáte tie najlepšie vitamíny pre zamestnancov, rozhodne sa oplatí do ich výberu investovať čas aj peniaze.

Využite kofeín vo svoj prospech

Kofeín pomáha zvyšovať bdelosť, takže šálka kávy môže pomôcť zlepšiť vašu myseľ. Aby ste však získali energizujúce účinky kofeínu, musíte ho používať uvážlivo. Môže spôsobiť nespavosť, najmä ak sa konzumuje vo veľkých množstvách alebo po 14:00.

Jeho množstvo v tele sa udržiava dlhé hodiny, takže, ak si dáte kávu aj po obede, môže vám spôsobiť problémy so spánkom, následkom čoho nebudete mať ráno energiu na vykonávanie naplánovaných úloh.

Odľahčite záťaž

Pevné stolové podnože znesú toho naozaj veľa, naše telo už nie. Jedným z hlavných dôvodov veľkej únavy je teda aj prepracovanosť. Prepracovanosť však môže zahŕňať profesionálne, rodinné a sociálne povinnosti. Skúste preto zefektívniť zoznam činností, ktoré musíte urobiť. Stanovte si priority z hľadiska najdôležitejších úloh. Znížte tie, ktoré sú menej dôležité a zvážte, či v prípade potreby požiadate o ďalšiu pomoc.

Cvičenie

Cvičenie vám zaručí, že budete zdravšie spať. Tiež dodáva bunkám viac energie na spaľovanie a cirkuluje kyslík. Tiež môže viesť k vyšším hladinám dopamínu v mozgu, čo pomáha pozdvihnúť náladu. Nájdite si preto na pravidelnú fyzickú aktvitu čas (ideálne na čerstvom vzduchu) a výsledok sa dostaví.

Zdroj obrázka: fizkes/Shutterstock.com

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov