Krbové kachle a ich správny výber

Keď sa povie krbové kachle, väčšina ľudí si spomenie na staré dobré retro, chaty v lesoch a dom starých rodičov. Doba sa však stále mení a aj keď je dnes svet zahltený najmodernejšími technológiami, nie je na škodu vrátiť sa k starej dobrej klasike. Výber však nie je zas tak jednoduchý a je potreba venovať pozornosť dôležitým detailom.

Veľkosť priestoru

Prvým a neprehliadnuteľným faktorom sú rozhodne rozmery danej miestnosti, ktorú sa chystáte vykurovať. Vybrať vhodné krbové kachle totiž musíte aj podľa toho, či sa chystáte kúriť v malej kuchynke, alebo priestrannej obývačke. Taktiež je dôležité, ako často máte v pláne krbové kachle využívať, či ich kupujete na chatu alebo priamo domov, kde trávite väčšinu svojho času. Niektorí ľudia používajú kachle iba ako doplnkový zdroj tepla, čo znamená, že zvyčajne majú centrálne kúrenie pre celý dom vyriešené iným zdrojom.

Nezabudnite na umiestnenie

Fakt, ktorý je dobré vedieť, než krbové kachle zakúpite je ten, že by mali byť umiestnené na podlahu, ktorá je vyrobená z nehorľavého materiálu, ako je napríklad dlažba alebo kameň. To zabráni zbytočným nehodám a nepríjemným prekvapeniam. Netreba zabúdať ani na správnu údržbu. Pri spoľahlivom zaobchádzaní vám môžu krbové kachle spokojne vydržať aj niekoľko desiatok rokov. Základom je samozrejme pravidelné umývanie, a to najmä skiel, ktoré sa vedia veľmi rýchlo zašpiniť, spravidla hlavne umelým hasením ohňa. Kachle je taktiež potreba občas umyť aj zvnútra.

Čím kúriť?

Je dôležité, aby krbové kachle pracovali správne, a hlavne na sto percent. Využívanie nevhodných látok a materiálu na kúrenie by mohlo zapríčiniť ich poškodenie. Ideálne je preto napríklad vyschnuté drevo, ešte lepším adeptom sú potom eko-brikety.

Rozhodne sa však vyhýbajte akémukoľvek natieranému alebo špeciálne impregnovanému drevu či plastom.

Zdroj obrázku: {oliveromg} / Shutterstock.com

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov