6 účinných spôsobov, ako sterilizovať látkové rúško. Okrem prania máme ešte niekoľko praktických možností!

Nie je nič ľahšie, ako hodiť rúško do práčky a vyprať ho pri teplote minimálne 70°C. Tento spôsob dezinfekcie rúška však nie je ekologický ani praktický, pretože rúško by sme mali vyprať hneď po tom, ako si ho zložíme z tváre. Aké sú teda alternatívy klasického prania v automatickej práčke?

Užitočné nápady, ako sterilizovať látkové rúško

Žehlička

Vysoká teplota má silu dezinfikovať rúška, je však vhodné ich ešte pre žehlením oprať – aspoň ručne pomocou mydla a horúcej vody. Žehlením sa môže látka trochu zbehnúť.

Použitie alkoholu

Rúško môžeme dezinfikovať aj ponorením do alkoholu. Musí však ísť o minimálne 70% alkohol z lekárne, v ideálnom prípade však až 90%. Potom ho necháme usušiť.

Vyvarenie vo vode na sporáku

Rúška vhodíme do hrnca s vriacou vodou a varíme aspoň 5 minút, ideálne však 10. Vyváraním sa však látka degraduje – vlákna sú slabšie a látka je tenšia. Medzi jednotlivými vláknami vznikajú väčšie medzery a teda po čase rúško nechráni dýchacie cesty dostatočne. Preto vyvárame najmä také rúška, do ktorých dávame filter (papier na pečenie, papierovú utierku a podobne).

Mydlo a voda

Namočiť masku do „kúpeľa“ z mydla a horúcej vody je síce základný recept na jej dezinfekciu, ale doteraz je jedným z najúčinnejších postupov. Spojte ho s ručným praním a dôkladným opláchnutím a vaše rúško bude v top stave.

Dezinfekcia rúška parou

Možno ste zachytili odporúčanie napariť ochranné rúško nad hrncom s vriacou vodou. Aby para zabila mikroorganizmy, musí byť jej teplota minimálne 134°C.

UV lampa – horské slnko

Minimálne tri minúty svietime na rúško z jednej i z druhej strany. Je to vhodné najmä vtedy, ak potrebujete rúško nosiť viackrát denne a medzitým si ho skladáte z tváre. Ide totiž o suchú dezinfekciu bavlneného rúška.

A takto to radšej neskúšajte

Mikrovlnka

Možno ste sa dočítali, že rúško je vhodné zabaliť do ziplock vrecka, urobiť doň dierku a zohriať v mikrovlnke. Je pravda, že vysoká teplota pomáha dezinfekcii. Ale nie za cenu toho, že spôsobíte požiar. Mnohým ľuďom totiž rúško na tvár v mikrovlnke vzplanulo.

Tekuté striebro

Aj keď ide o látku, ktorá má dezinfekčné účinky, nie je vhodné používať ho na rúško. Nie je dostatočne silné na tak veľkej ploche a tvorí neestetické fľaky.

Papierové rúška

Papierové rúška nedezinfikujeme – po použití ich vyhodíme do uzavretého koša.

Neprehliadnite aj užitočné návody, ako ušiť rúško.

ZDIEĽAJ NA: