Milovníci umenia zbystrite pozornosť: Týchto 5 európskych výstav v roku 2020 nesmiete vynechať

Ste nielen milovníkom umenia, ale aj cestovania ? Chcete stráviť predĺžený víkend v niektorom z európskych miest a zároveň potešiť svojho umeleckého ducha? Spojte príjemné s užitočným a vyberte si z týchto piatich zaujímavých európskych výstav.

Zdroj: pexels.com

Všetky výstavy sú vo veľkých mestách, takže doprava a ani ubytovanie nebudú problém. Stačí zohnať výhodné letenky alebo lístok na autobus. Potom už len zbaliť všetko potrebné, vybaviť cestovné poistenie a hor sa za umením.

1. Amsterdam – Caravaggio-Bernini: Baroque in Rome 

(Rijksmuseum; 14.2. – 7.6.) 

Impozantná výstava v holandskom Amsterdame svojim návštevníkom priblíži počiatky európskeho baroka v Ríme. Pokochať sa budete môcť dielami talianskeho maliara Caravaggia či sochára Berniniho. Pre Caravaggiove obrazy je typický najmä výrazný kontrast medzi svetlými a tmavými farbami.

Tento štýl sa nazýva „chiaroscuro” a vynašiel ho sám autor. Silný kontrast má maľbe pridať na dramatickosti a v pozorovateľovi vyvolať hlboké emócie. Z Berniniho diel vám nesmie ujsť slávna Medúza – busta mytologickej bytosti s hadmi namiesto vlasov. Práve tento kúsok patrí k jeho najznámejším.

2. Londýn – Andy Warhol 

(Tate Modern, 12.3. – 6.9.) 

Londýnsky Tate Modern opäť po niekoľkých rokoch vystaví diela slávnej pop-art hviezdy, Andyho Warhola. Expozícia bude zameraná nielen na jeho tvorbu, ale aj život. Ten mal Andy vskutku zaujímavý. Dozviete sa, ako prispela jeho práca k sociálnym a kultúrnym zmenám v Amerike či aký bol jeho postoj k otázkam sexuality, smrti, náboženstva alebo migrácie. Inšpirovať sa budete môcť viac ako 100 dielami z rôznych období autorovho života.

Zdroj: pixabay.com

3. Londýn – Kimono: Kyoto to Catwalk

(Victoria & Albert Museum; 29.2. – 21.6.)

Zaujíma vás japonská kultúra? Tak to rozhodne nesmiete vynechať jednu z prvých veľkých európskych výstav zameraných na jeden z jej najvýraznejších symbolov – kimono. Počas prehliadky potešíte nielen svoj zrak, ale nazbierate aj mnoho nových vedomostí. Dozviete sa, ako kimono ovplyvnilo krajčírsky priemysel či aký bol (a stále je) jeho sociálny rozmer. Výstava mapuje obdobie od roku 1660 až po súčasnosť.

Prezentovaných bude viac než 300 prác zobrazujúcich vývoj tohto ikonického odevu. Súčasťou výstavy budú aj novodobé verzie od slávnych módnych domov ako napr. Yves Saint Laurent či Alexander McQueen. 

4. Madrid – Alex Katz 

(Thyssen-Bornemisza; 23.6. – 4.10.)

Alex Katz, narodený v newyorskom Brooklyne, je považovaný za jednu z kľúčových osobností americkej umeleckej scény 20. storočia. Tridsať veľkoformátových olejomalieb a niekoľko informačných blokov vám priblíži autorov vnútorný svet a jeho vzburu proti zaužívaným konvenciám a klasickým metódam.  

Katz tvoril v dobe, keď si umelecký svet vážil najmä modernizmus a abstraktný expresionizmus. On sa však vydal vlastnou cestou. Jeho maľby žiaria jasnými a prenikavými farbami, z motívov dominujú kvety a portréty.

Zdroj: pixabay.com

5. Zürich – Smoke and Mirrors: The Roaring Twenties

(Kunsthaus; 24.4. – 19.6.)

V švajčiarskom Zürichu budete môcť obdivovať diela menej známych ženských autoriek, ktoré tvorili niekoľko rokov po 1. svetovej vojne. Ich tvorba bola výrazne ovplyvnená sociálnymi a kultúrnymi zmenami tohto obdobia. Umeleckými a architektonickými inováciami dvadsiatych rokov sa inšpirovalo aj mnoho súčasných autorov. Tie si na výstave budete môcť prezrieť tiež.

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov