Táto lavička absorbuje viac znečisteného vzduchu než malý les!

Nie je žiadnym tajomstvom, že súčasný životný štýl ľudí je spojený so znečisťovaním vzduchu, vody i pôdy. Predovšetkým obyvatelia miest, kde nenájdeme veľa zelene, dýchajú vzduch plný nečistôt. Nemecká technologická spoločnosť Green City Solutions preto skúša prototypy ekologických lavičiek, ktoré umiestnili do najrušnejšej oblasti Londýna – tesne veľa zaľudneného Piccadilly Circus. Inteligentná lavička sa volá CityTree a je hybridom spájajúcim posedenie s čistením vzduchu a monitorovaní okolitého prostredia.

greencitysolutions

Využíva silu rastlín a machov, ktoré prirodzene zachytávajú a spracúvajú prach, oxid dusičitý a výfukové plyny. Okrem toho informuje o miere znečistenia, vlhkosti pôdy, teplote vzduchu a kvalite vody. Bola navrhnutá tak, aby odolala vandalizmu a má na sebe solárne panely, ktoré zabezpečujú dostatočné množstvo energie na jej chod. Jedna takáto lavička pracuje ako 275 stromov a vzduch vyčistí až o 265 ton oxidu uhličitého ročne.

greencitysolutions

Ekologické lavičky už „posadili“ v 20 mestách, napríklad v Oslo, v Berlíne či v Paríži. Svoju technológiu by chceli zakomponovať do už existujúcich budov. Snom jej tvorcov je vysadiť toľko lavičiek, aby bolo možné regulovať čistotu vzduchu a teplotu v mestách. Ušľachtilý cieľ by pomohol znížiť aj počet predčasných úmrtí, na ktorých sa podpisuje práve znečistené životné prostredie a chemikálie vo vzduchu.

greencitysolutions

Zdroj / Ekologická lavička CityTree, ktorá čistí vzduch: iflscience

ZDIEĽAJ NA: