Jednoduchý návod, ako vybieliť šišky a vytvoriť tak originálne dekoračné ozdoby

Borovicové šišky sú pekným doplnkom jesenných a zimných vencov, kvetinových dekorácií, ikeban a ozdobia aj vianočný stromček. Zoženiete ich jednoducho – na prechádzke v lese – a môžu dekorovať váš domov. Ak ich vybielite, nielen že sa zbavíte všetkých nečistôt, ale šišky zároveň získajú bledý, niekedy až zlatistý odtieň, ktorý pôsobí ako starobilá patina a vytvára dojem zašlých čias. Dekoráciu v severskom štýle si vytvoríte veľmi jednoducho. Ak ich vložíte do sklenenej vázy, hodia sa aj do moderného interiéru, no pomocou vetvičiek, sušeného ovocia a umelého snehu sa stanú rustikálnym doplnkom. Pozerajte na návod známeho šikovného kutila Jonathana Fonga.

Budete potrebovať:

  • borovicové šišky,
  • tekuté bielidlo,
  • plastové vedro,
  • ochranné gumené rukavice,
  • keramický tanier,
  • staré noviny,
  • tehlu,
  • papierové utierky,
  • esenciálny olej a uzatvárateľná nádoba (voliteľné).

Návod ako postupovať

  1. Pracovnú plochu vysteľte novinami, ak by náhodou bielidlo prsklo, nezničíte si tak podlahu alebo koberec. Šišky očistite od hrubej viditeľnej špiny a prachu a vložte ich do plastového vedra. Šišky bieľte v malých množstvách, aby sa bielidlo dostalo ku každej z nich a úplne ich zalialo. To isté bielidlo môžete neskôr použiť na ďalšie šišky.
  2. Pomaly nalejte bielidlo do vedra kým nezakryje všetky šišky.
  3. Šišky musia byť v bielidle úplne ponorené, ale prirodzene sa vyplavia na hladinu. Preto si nasaďte ochranné gumené rukavice a položte na šišky keramický alebo sklenený tanier, ktorý ešte zaťažíte tehlou.
  4. Šišky bieľte celú noc alebo aj dlhšie, no maximálne 24 hodín. Potom ich vyberte (nezabudnite na ochranné rukavice) a položte na papierové utierky. Všimnete si, že sa zatvorili, to je však úplne v poriadku. Nechajte ich sušiť von na vzduchu, jeden až dva týždne – podľa vlhkosti prostredia. Vonku sa taktiež zbavia zápachu z bielidla. Ak im chcete dodať extra vôňu, skladujte ich mesiac v uzavretej nádobe s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja.
  5. Alternatívnym spôsobom je vybieliť ich bielou farbou v spreji.

Videonávod ako vybieliť šišky

Zdroj a ilustračná foto / Ako vybieliť šišky © Jonathan Fong / ehow

ZDIEĽAJ NA: